2012. január 7., szombat

Fokhagymaleves

Krémlevesnek is nevezhetjük, de ez annyiban félrevezető lenne, hogy nem hasonlít az állaga más zöldség-krémlevesekhez. Engem inkább a húslevesre emlékeztetett a letisztult íze és az állaga miatt. A karácsonyi menü része volt, de mivel már délelőtt kész lett, - az idén követett "take it easy" jegyében - ebédre ettünk belőle. (Nálunk szenteste a főétkezés a korai vacsora.)

Nem kevés fokhagyma kell hozzá, főleg, ha a kezdő szakácsnő az első adagot szénné égeti :(( A fokhagyma-fejeket ugyanis egészben kell megsütni, de egyrészt nem szabad kispórolni alóla az olajat, másrészt érdemes lefedni. Én az első kudarcos kör után jénai tálban sütöttem.

Hozzávalók:
5 fej fokhagyma egészben
4 evőkanál olívaolaj
2 dl fehérbor
2 evőkanál liszt
2 dl tejszín
fűszerek (só, bors, és jelen esetben kakukkfű, reszelt szerecsendió)
a tálaláshoz petrezselyem

Előkészítésként fogjuk a fokhagyma-fejeket és a felső végükből vágjunk le kb. 1 centinyit, hogy arra állíthassuk őket sütés közben. A jénai (vagy más sütő-) tálba beletesszük az olajat és ráállítjuk a vágott felükkel lefelé a fokhagyma fejeket. Lefedjük és nem túl forró sütőben (kb. 160 C fokon) megsütjük őket. Ez olyan 30-40 percet vesz igénybe, és a cél az, hogy az egészben megsült fokhagyma-fejeken belül a gerezdek puhák, krémesek legyenek.

Ha kihűlt a fokhagyma annyira, hogy már nem égeti meg a kezünket, kinyomkodjuk a krémes, puha sült fokhagymát a fejekből, közvetlenül egy lábosba. Kis lángra tesszük, és hozzáadjuk a lisztet, pár percet kevergetjük. Ha már nagyjából egynemű és olyan rántás-szerű, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük először a bort, majd 1 liter vizet. Fűszerezzük és negyedórát főzzük. Majd turmixszal vagy botmixerrel egyneműsítjük (mivel nekem egészben volt benne 2 ágacska kakukkfű, azt előtte kivettem), és a lángra visszatéve hozzáadjuk a tejszínt is. Még egyszer felforraljuk a tejszínnel is, és kész.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.